הדפסת תלת מימד
דף הבית » מייקרים בחינוך » הדפסת תלת מימד
הדפסת תלת מימד מאפשרת לנו לבטא את הרעיונות הכי יצירתיים שלנו ולהפיח בהם חיים. נניח והתעוררת בוקר אחד עם רעיון מבריק. זה יכול להיות משחק כלשהו, פיסת אומנות או רכיב במנגנון שישנה את העולם.
ועכשיו, נניח ויש לך חשק עז לחלוק אותו עם מישהו.
עד היום, העברת הרעיון הזה לאחרים, הייתה עניין מסובך מאד.
לא משנה כמה שרטוטים, הסברים ודוגמאות הבאת, ברוב המקרים, הצד השני לא הבין על מה המהומה.
ואז נכנסה מדפסת תלת מימד לתמונה.
היא אמנם כאן כבר יותר מ-4 עשורים, אבל רק בשנים האחרונות, הדפסת תלת מימד התגלתה כטכנולוגיה מהפכנית. כזו, שיוצאת מגבולות המעבדה או חדרי הגיקים בלבד, והופכת למיינסטרים של ממש.
זה קרה ככל שטכנולוגיות הדפסת התלת מימד השתכללו, ההיצע גדל, הביקוש גבר והמחיר ירד; מה שאומר שאפשר למצוא כיום מדפסות תלת מימד בארגונים רבים, אבל מרגש לא פחות – בשימוש אישי.
גם אם לא נמצא אותה עדיין בכל בית, יותר ויותר אנשים מבינים כיצד הטכנולוגיה הזו 'גדולה יותר מהאינטרנט', כפי שתיארו אותה מומחי טכנולוגיה רבים.
אולי הגדולה המשמעותית ביותר בטכנולוגיה הזו, היא היכולת להעביר רעיון, כל רעיון, לעולם האמיתי. שכבה אחר שכבה.
האפשרויות של ייצור מוצרים עם מדפסת התלת מימד הם כמעט אינסופיים, מיצירה של דגמים פשוטים, דמויות מסרטים ומשחקים, פרטי לבוש, תכשיטים, אוכל טעים ואפילו בתים.
בהדפסה, שכבה אחר שכבה, אפשר לראות בעיניים איך החזון הופך למציאות שאפשר למשש, להבין ואז לקחת הלאה, להמשך פיתוח.
הטכנולוגיה הזו הולכת ומשנה את הדרך שבה אנחנו חושבים, יוצרים, מעצבים ומייצרים; עם כל שנה, היא נעשית חלק בלתי נפרד מעולמם של מהנדסים, מעצבי מוצר וכן – גם מייקרים חובבים.
כך שלא פלא שהדפסת תלת מימד נכנסת בצעדי ענק לתעשיות, אבל יותר מכך – למערכות החינוך, התרבות והאומנות של כולנו. ואותנו, זה כמובן מאד משמח.
מה אפשר לייצר באמצעות הדפסה בתלת מימד?
לפני שנספר מה אפשר לייצר באמצעות הדפסה בתלת מימד, אולי מילה על איך זה עובד.
הדפסה בתלת מימד היא רק חלק במארג שלם, שמתחיל, כמו תמיד – בראש שלנו. בגדול? בראשית, היה רעיון.
את הרעיון הזה משרטטים (לשלב הזה קוראים Computer Aided Design ובקיצור CAD), מעבירים לסלייסר, בו מתכננים איך נייצר את המודל (בשלב שנקרא Computer Aided Manufacturing ובקיצור CAM). ואז, את הדגם המעוצב, מעבירים למדפסת תלת המימד. והיא, שכבה אחר שכבה של חומר, הופכת אותו לאובייקט מוחשי, ממשי ומוצק.
זה יכול להיות זוג מכנסיים, המבורגר, ספל קפה או רכיב של מטוס. תלוי עם איזה חומר בחרתם לעבוד ומה בא לכם לייצר היום.
בעצם, לא משנה מאיזה עולם תוכן אתם מגיעים, כמעט שאין חלק שמדפסת תלת מימד לא תדע להדפיס עבורכם, מאבות טיפוס פשוטים ועד עיצובים מורכבים.
למשל, בעולם הרפואה, הדפסת תלת מימד מחוללת מהפכה ענקית החל מייצור תותבות בהתאמה אישית, ועד להדפסת שתלים ואלמנטים שונים המשתלבים בניתוחים מורכבים. גם בענף האדריכלות והבנייה, המזון, העיצוב והפנאי.
הדפסת תלת מימד צוברת תאוצה ומשתלבת בייצור אבות טיפוס ביעילות רבה יותר, ובעלויות מופחתות ביחס לייצור מסורתי.
האם הדפסת תלת מימד הורסת, או תורמת ליצירתיות שלנו?
אולי אחד העניינים היותר מרגשים (לפחות אותנו) בהדפסת תלת מימד, הוא הפוטנציאל המטורף על היצירתיות שלנו והתרומה שלו לתנועת מייקרים בחינוך.
את הטכנולוגיה הזו, כמו רבות אחרות, אפשר למנף לכיוונים חסרי גבולות באומנות, בתעשיית העיצוב ובהפיכת רעיונות מיוחדים למוצרים חדשים, כמו משחקים למשל.
כבר שנים שהדפסת תלת מימד מציתה את הדמיון של אמנים, מעצבים ומייקרים, שרותמים את הטכנולוגיה כדי ליצור פרטי עיצוב שונים ומקוריים, פונקציונליים או סתם בשביל היופי.
איך הדפסה בתלת מימד משפיעה על העולם הטכני והטכנולוגי שלנו?
בנוסף לתרומה האמנותית והיצירתית, הדפסה בתלת מימד מעבירה אותנו חתיכת שיעור בטכנולוגיה, ובחשיבה טכנית.
אצלנו במאנקי מייקרס, הדפסת תלת מימד משתלבת בתהליך חשיבה גדול והוליסטי. שאמנם בסופו יש לנו מוצר מוגמר (כמו מכונה), אבל לאורכו של המסע אנחנו לומדים על Design Thinking, שרטוט רעיון והמרה לשפת מכונה, הדפסת תלת מימד, חיתוך לייזר ואפילו שילוב ותכנות של מיקרו בקרים.
אבל זה אפילו יותר מזה.
אפשר להגיד שבתוך מכונה לא גדולה במיוחד, מרוכזים כל כך הרבה מסרים, תובנות חשובות וכלים חינוכיים רבי עצמה. לא פחות.
מדפסת תלת מימדית משתלבת בכל מקצועות ה-STEAM. מטפחת את הידע הטכני על ידי לימוד עקרונות עיצוב, גיאומטריה וצורות הנדסיות, וגם מאפשרת ראייה מרחבית, חשיבה בצוות ופתרון בעיות.
אבל בשונה משיעור 'רגיל', את המסר החינוכי אנחנו מקבלים בכיף ובתהליך אינטראקטיבי.
ילדים, למשל, מפיקים הכי הרבה הנאה משימוש במדפסת תלת מימד.
בעזרתה הם חוקרים את תחומי העניין שלהם. מתנסים בכישלונות (לפעמים יוצא מהמדפסת משהו שנראה כמו גוש של …הבנתם). מתמכרים להצלחות ומבינים צי'ק צ'ק עניינים שקשה מאד להעביר בדרך אחרת.
הודות למדפסת התלת מימד, צוברים הילדים שעות משמעותיות של התנסות בשטח, בדרך של ניסוי וטעיה, שרטוט ומחיקה, הצלחה, כישלון וחוזר חלילה; כישלונות שבזכותם מפתחים את החוש, מחדדים את העשייה ורואים שיפור והצלחה.
ועל זה אנחנו אומרים – דיינו.