מדפסת תלת מימד
דף הבית » כלי העבודה שלנו » מדפסת תלת מימד
מאז שהוקם משרד הפטנטים בארה"ב בשנת 1836, נרשמו יותר מ-10 מיליון פטנטים בעולם, עם כ-300 אלף פטנטים בכל שנה. בין היתר, אפשר למצוא ברשימה זאת את המטוס, החיסונים, הטלפון והמצלמה.
עם כל הכבוד, אנחנו רוצים להכניס לרשימה ההמצאות המכובדת, גם את זו: מדפסת תלת מימד.
ההמצאה הזו, לגמרי יכולה להצטרף לרשימת 'ההמצאות ששינו את העולם', כשמעט מאד חידושים מצליחים להסעיר את הדמיון – כמו המכונה ה'פשוטה' הזו.
תכלס, הרעיון באמת פשוט.
בבסיסה, מדפסת תלת מימד מייצרת עצמים פיזיים תלת-ממדיים באמצעות הדפסה של שכבות חומר זו על גבי זו, בהתאם למודל דיגיטלי ממוחשב.
זה יכול להיות פלסטיק ומתכות, קרמיקה או אפילו רכיבי מזון, מה שמאפשר להדפיס כמעט כל דבר שרק רוצים.
בעצם, הדפסת תלת מימד מאפשרת לכם להפוך שרטוט שעיצבתם בדיגיטל, למוצר אמיתי.
איזה למשל?
לפני הכל, הדפסת תלת מימד משמשת ליצירת אבות טיפוס – דגמים ראשוניים שמהם יתפתחו בהמשך מוצרים חדשים המיועדים לייצור המוני.
הטכנולוגיה הזו משתלבת כיום בתחומי תעשייה רבים, כמו תעשיית הרכב והתעופה, לצורך הדפסת רכיבים ייחודיים ומותאמים, וגם בעולם הרפואה, שם היא מהווה גורם משמעותי להדפסת גפיים תותבות, שתלים אורתופדיים ואביזרים רפואיים מותאמים אישית.
מדפסת תלת-מימד היא גם כלי יצירתי רב-עוצמה עבור אדריכלים, אמנים ומעצבים – שמרשים לעצמם להשתולל עם הדמיון, הצבע והצורה, וליצור מודלים אדריכליים, פסלים מורכבים, תכשיטים ויצירות אמנות פורצות דרך.
ואולי התחום הכי מפתיע ופורץ גבולות הוא דווקא תחום המזון: מדפסות תלת-מימד נכנסו גם לאולמות הייצור הקולינריים, ומדפיסות כל מה שאכיל – משוקולדים ודגמי פסטה, ועד מנות גורמה ואפילו סטייק אנטריקוט משוב.!
אילו חומרי גלם צריך כדי ליצור במדפסת תלת מימד?
אם דמיינתם נייר ודיו – חשבו שנית.
מדפסת תלת מימד יכולה ליצור עבורכם חלקי חילוף למטוסים, או קלאסיקה קולינרית ברמה של מסעדת מישלן.
אבל עם אינסוף אפשרויות, חומר הגלם הנפוץ ביותר כיום, הוא עדיין הפלסטיק.
כמעט שאין דבר שאי אפשר לייצר עם פלסטיק, מצעצועים מקוריים, ריהוט, פרטי אומנות ומה לא.
פלסטיק מגיע בכל גוון אפשרי, מחומרים שונים, גמישות נוחה לתפעול ובעיקר – מחיר זול יחסית לחלופות.
אחרי הפלסטיק – נכנסות המתכות.
נירוסטה, אלומיניום, ניקל ואפילו טיטניום – כל אלה מודפסות כיום במדפסות תלת מימד מתקדמות, המיועדות לייצור חלקים קריטיים לתעשייה.
את המוצרים המודפסים אפשר לשלב עם עיבוד שבבי מדויק או חריטה בלייזר, וכך להגיע לגימור אסתטי ומדויק במיוחד – שמתאים לא רק לרכיבים טכניים, אלא גם לתכשיטים, פרטי אומנות ועיצובים ייחודיים שאין להם גבול.
מדפסות תלת מימד מדפיסות גם חומרים אבקתיים.
אבקות מחומרים שונים – מתכות, פולימרים וקרמיקה – משמשות להדפסת מוצרים על פי מודל דיגיטלי, בתהליך שבו נבנית שכבה דקה אחר שכבה עד לקבלת צורה תלת ממדית. השכבות מתגבשות באמצעות חימום, לייזר או מקור אנרגיה אחר, בהתאם לטכנולוגיה.
לצד האבקות, נעשה שימוש גם בשרפים – פולימרים נוזליים המוקשחים באמצעות אור (UV) או חום. שרפים מאפשרים להגיע לרמת דיוק גבוהה במיוחד, עם מרקם חלק ונעים למגע. בזכות תכונותיהם, הם נפוצים מאוד בתחומי העיצוב, האמנות, התכשיטנות והרפואה.
איך תנועת המייקרים עושה שימוש במדפסות תלת מימד?
תנועת המייקרים היא אחת המגמות המעניינות שצומחות כיום; בייחוד לאור העובדה, שאנחנו מוקפים בסביבה דיגיטלית, כזו שמייתרת את אחת התכונות החשובות של המין האנושי: פרואקטיביות.
בשנים האחרונות, ואולי דווקא משום שכל כך הרבה פעולות נחסכות מאיתנו בחסות הקידמה, התאגדו יוצרים, מהנדסים, אמנים, יזמים ועוד הרבה הרבה אחרים שמתעניינים בעולמות ה-DIY (Do It Yourself) וייסדו את 'תנועת המייקרים'.
עבורם, מדפסת תלת מימד הפכה לכלי מרכזי בגישור שבין רעיון למוצר.
בין אם מדובר ביצירה כתחביב, ובין אם בכוונה לפתח מוצר שניתן לשווק ולייצר בהיקף רחב – ההדפסה בתלת מימד מאפשרת ליצור אבות טיפוס מהירים, לבדוק רעיונות בזמן אמת, ולשפר את העיצוב והתפקוד בעלות נמוכה יחסית ובמהירות.
מה הופך את מדפסת התלת מימד לתפוד הלוהט בקרב המייקרים?
- זה זמין לכולם
תנועת המייקרים היא לא רק תנועה, היא ממש קהילה. העולם הופך לכפר קטן ושוקק חיים, כשמדי יום נוצרים קשרים, מוחלפים רעיונות ומיומנויות הולכות ומשתכללות, והיופי? זה זמין ממש לכולם, מכאלה שרק גילו את הטרנד ועד לכאלה שכבר הפכו אותו למקצוע.
אפשר להוריד בקהילות השונות קבצים שונים שאפשר להדפיס במדפסת תלת מימד, לצלול לקוד הפתוח, להציע רעיונות לשיפור ובעיקר – להתנסות על רטוב.
- זה קל
ככל שטכנולוגיות היישום של מדפסת תלת-מימד ביצירת מוצרים חדשים נעשות נגישות ופשוטות יותר, כך נמתחים גבולות האפשרויות.
המודלים הבסיסיים וכלי התכנון והיישום שמקשרים בין המחשב (בתהליך עיצוב המוצר) לבין המדפסת (בתהליך הדפסת המוצר), זמינים, קלים להבנה, פשוטים לתפעול ופשוט מזמינים אותך לפתוח את התוכנה, ולהתחיל. כל מה שצריך זה אינטרנט יציב, חומרים זמינים להדפסה, מדפסת תלת מימד וכמובן – רעיון ממש טוב.
- לזה קוראים חינוך יצירתי
בכל העולם וגם אצלנו, מדפסת תלת מימד הופכת להיות חלק מציוד בית הספר. וטוב שכך. הכלי החשוב הזה יודע לנקז את הסקרנות הטבעית של הילדים ליצירה ובנייה, לפיתוח מיומנויות של עבודת צוות, של חשיבה תהליכית ויצירתיות אינסופית.
אפשר לשלב את מדפסת התלת מימד כחלק ממערך השיעור, כשחלק ניכר מאנשי החינוך שכבר התנסו, מעידים שהזמן של השיעור פשוט רץ, והילדים יוצאים ממנו משולהבים כהוגן.
האם צריך ידע טכני כדי להפעיל מדפסת תלת מימד?
לא צריך ידע קודם או ניסיון בתכנות, כדי להפעיל מדפסת תלת מימד. מה שכן, ניסיון טכני בסיסי יכול לעזור להגיע לתוצאות מרשימות יותר, ואין דרך טובה יותר להתחיל, מאשר עם מדפסת תלת מימד (מניסיון, אי אפשר להתאפק מללחוץ על כפתור ה-'ON' ולהתחיל לשמוע את המדפסת מנגנת!)
אז איך מדפיסים בכל זאת?
העולם מלא בקבצים של עיצובים מרהיבים מכל קצוות תבל. כל מה שצריך לעשות זה לדפדף בספריות המידע העצומות ולבחור את העיצוב שמתאים לכם.
רוצים לעצב מוצר משלכם? לרשותכם עומדות תוכנות מידול תלת ממדי, באמצעותן תוכלו ללמוד כיצד ליצור מודלים, להבין גיאומטריה וחשיבה מרחבית.
מה שבטוח, קהילת המייקרים תמיד שמחה לקבל חברים חדשים, ומזמינה אתכם לחקור מודלים, לשלוט בתהליך ההדפסה ולפרוץ גבולות – כל זאת בסביבה מקצועית וידידותית.